Cykelreparation – lär dig grundläggande reparationstekniker för din cykel

Oavsett om du är en tillfällig cyklist, en pendlare eller en ivrig mountainbiker lönar det sig att känna till grundläggande cykelreparationstekniker.

Att förstå hur man underhåller sin cykel kan inte bara spara pengar i det långa loppet, utan kan också hålla dig säker och öka livslängden på din cykeltur.

Här är en snabbguide om några grundläggande cykelreparationstekniker som alla bör känna till.

Kontrollera däcktrycket

En av de viktigaste faktorerna för att få en bekväm cykeltur är ditt däcktryck. Det är lätt att kontrollera ditt däcktryck med en handhållen pump eller med en luftkompressor i din lokala cykelbutik.

Om dina däck har för mycket luft kommer de att rulla mycket snabbt men vara obekväma; om de har för lite luft kommer de att sakta ner dig och vara svårare att hantera. Rätt luftmängd garanterar att din körning är både bekväm och effektiv.

Smörj din kedja

Att hålla kedjan smord är ett av de mest effektiva sätten att förlänga livslängden på din cykel och se till att den går smidigt.

Om du smörjer kedjan regelbundet förhindrar du att rost bildas och minskar friktionen mellan kedjelänkarna, vilket ger en smidig körning varje gång.

För att smörja ordentligt använder du först ett avfettningsmedel för att avlägsna eventuell smuts eller olja från kedjan innan du applicerar cykelspecifikt smörjmedel längs varje länk.

Dra åt muttrar och bultar

Med tiden kan muttrar och bultar på cyklar lossna på grund av slitage från körning eller temperaturförändringar.

Detta kan orsaka problem med växling, gnisslande ljud och klonkande när man trampar – alla tecken på att delarna behöver dras åt!

Innan du ger dig iväg på någon tur ska du se till att ge alla muttrar och bultar på din cykel en snabb kontroll med en insexnyckel eller en skiftnyckel beroende på vilken typ de är – detta gäller även bromsar, styrstammar, sadelstolpar etc.

Att dra åt dessa delar gör inte bara att du får en smidigare tur, utan håller dem också säkra, vilket är särskilt viktigt av säkerhetsskäl!

Håller upp med grundläggande underhållsuppgifter som kontroll av däcktryck, smörjning av kedjor och åtdragning av muttrar och bultar behöver inte vara komplicerat eller tidskrävande!

Med bara några få enkla steg som beskrivs ovan kan du enkelt hålla din cykel igång på ett smidigt sätt så att du kan njuta av varje åktur utan att oroa dig för potentiella problem längre fram! Så ta lite tid ur varje vecka för att hålla koll på dessa viktiga reparationstekniker för att hålla din cykel i toppskick!

Det kan verka tråkigt ibland, men det är värt det – plus vem vet? Du kanske till och med upptäcker att du tycker om att göra självreparationer när du väl kommit igång!